This site uses cookies: Find out more.
This site uses cookies: Find out more.
Buy Tickets
15th December, 2022

UKRAINIAN: The Beatles Community 'Come Together' for Ukraine: A Personal Account

To read this blog in English, click here.

Слухаючи “The Beatles” перший раз на переломі 1960-1970-их, представники нашого покоління навряд чи розуміли, що вони є свідками зародження найбільшого соціально-культурного феномену другої половини ХХ сторіччя, який не втрачає своїх масштабів і в новому тисячолітті. Дивлячись назад із сьогоднішнього дня, можна несподіванно збагнути, що творчість  “Фантастичної Четвірки” вже стала невід’ємною частиною культурної спадщини цивілізації, а імена членів гурту можна впевненно ставити поряд з іменами великих художників, письменників, композиторів та інших видатних діячів культури. Не усвідомлюючи цього, ми були свідками сходження хлопців з ліверпульских передмість, які навіть не мали початкової музичної освіти, до постійної прописки в розділі “Класика” світової музичної спадщини. 

 “The Beatles” - це не тільки гурт, не тільки 13 альбомів з більш як 200 піснями. Це справжній величезний Всесвіт, який виник, як і належить Всесвіту, внаслідок Великого Вибуху. На щастя, ми точно знаємо час та місце цього Вибуху — 1963 рік, Лондонська галактика, сектор Abbey Road. Енергетичне поле, що було генеровано під час Вибуху, не тільки не слабшає, а й, напроти, стає ще більш інтенсивним, прямуючи у вічність і нескінченність вже майже 60 років. Потрібно лише налаштуватись на хвилю та частоту цього магічного поля.  І після цього Всевсіт “The Beatles” почне дивувати Вас чудовими подарунками та сюрпризами. Пісня, знайома по кожній ноті і випадково почута десь по радіо, вже не буде частиною звичного звукового фону. В ній будуть саме ті слова, які будуть потрібні Вам саме тут і в саме цей час, і Ви відчуєте повну розгубленість: “Як же я не чув цього в пісні, знайомій вже понад 40 років?”  Або сюжет в телевізійних новинах нагадає якусь цитату з пісні “Beatles” - ну просто одне в одне. Та й взагалі, телевізійни новини або свіжий номер газети, по суті, тільки-но “A day in the life” (День з життя)...   




Першу новину про россійське вторгнення ми отримали з телефонного дзвінка нашого молодшого сина о 6-ій ранку 24 лютого: “Танки та бронетранспортери їдуть по вулиці, будинок весь трясеться”. Він був в селі за 20 кілометрів від білоруського кордону, а село було на шляху загарбників до Чернігова та Києва. Він, як ветеринар, поїхав туди на пару місяців підтримати місцеву молочну ферму.   

Радіо та телевізор були весь час включеними, новини були надзвичайно тривожними. Через пару годин над містом загули сирени першої повітряної тривоги. Схопивши “тривожну валізку” з документами та сумку з харчами і водою ми побігли сходами вниз з 9-го поверху будинку до підвалу, де одну велику кімнату почали перетворювати на бомбосховище для мешканців під’їзду. Нова реальність увійшла в наше життя...   

До кінця дня масштаб цієї нової реальності вже був досить зрозумілий. Життя змінилось докорінно, небезпека, невизначеність та непередбачуваність були навкруги. Але не було паніки. За пару днів всі якось налаштувались до нових умов. Наші найбільші турботи були, звичайно, пов’язані з сином, що перебував на окупованій території. Перші 3-4 дні мобільний та звичайний телефонний звязок ще працювали з перебоями, потім на тиждень зникли взагалі  через відсутність світла на півночі Чернігівщини...  

Ці строки пишуться 29 листопада, в день, коли шанувальники “Beatles” згадують Джоржа Харрисона. А на 25 лютого в кількох містах України планувались заходи з нагоди його дня народження, як традиційно багато років до того. Але все відмінилось...   

Звичайно, десь на пару днів я забув про Інтернет та соціальні медіа. Але при першому ж підключенні я розмістив на своїй Facebook-сторінці відео Пола Маккартні з піснею “Freedom” (Вільність):  

https://www.youtube.com/watch?v=zFFLlpC9f9Q  

З того часу ця пісня  практично кожного дня зі мною. 

По мірі того, як новини про вторгнення досягали інших країн, повідомлення з підтримкою почали надходити з усього світу. Особливо від “резидентів Всесвіту “The Beatles”, як я їх визначаю — друзів-шанувальників “Beatles”, моїх колег-амбасадорів “The Beatles Story”, музикатнів, журналістів, ветеранів року тощо, з ким я тримав звязок як поширювач спадщини “The Beatles”, лектор, автор книг та дослідник. Підтримка та щирість були неймовірними!  

Це нагадало мені дуже пізній нічний дзвоник від Джо Фланнері (Cultural Ambassador of Liverpool, дуже близький друг Браяна Епштейна та “четвірки”)   біля 4 ранку по київському часу 22 лютого 2014 року, псля перших смертельних пострілів на Майдані Незалежності, рівно за 8 років до цієї війни.  

- “Джо, це ж дуже пізно, ти не спиш?” 

- “Сергію, я не можу спати після того, що я побачив по телебаченню. Я думками з тобою та всіма друзями з України”.

(Я зустрівся з Джо через рік, під час Beatleweek-2015. І він сказав, що після того нічного дзвінка він кожної неділі ходив до церкви та молився за мир в Україні. Джо вже не з нами, але все ще з нами його слова).   

28 лютого Пол Маккартні написав на своїй сторінці в Facebook:

“Згадую виступ перед друзями в Україні на Майдані Незалежності в 2008 році та думками з ними в ці важкі часи. Шлемо їм нашу любов та підтримку”   #StandwithUkraine

Та додав фото з того концерту 14 червня 2008.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=506958497461489&set=a.281253826698625

Вся Beatles-спільнота України відреагувала на це, як, можливо, ніколи до того на будь-яке фото чи відео Пола. Новини, відео та фото з людьми з усього світу, що підтримують Україну, були вже всюди, але послання від Пола мало дуже особливу цінність.      

В середині лютого було анонсовано його “GOT BACK. NORTH AMERICAN TOUR 2022” (тур по Північній Америці). І з початком туру 27 квітня в м.Спокан, штат Вашингтон, на кожну сцену Пол виходив з українським прапором.    

https://www.facebook.com/SaveUkraineNowUa/photos/a.105245515465956/123091913681316/

https://www.facebook.com/SaveUkraineNowUa/photos/a.106741155316392/133639492626558/

Image from Raph_PH, Wiki Commons

В кінці квітня положення на фронті вже було зовсім іншим, як і настрій українців. Але бачити Пола з українським прапором було дуже надихаюче для мільйонів з нас.    

В перших числах березня мені подзвонив Президент фан-клубу  “Beatles” з Любліна, Польща, з проханням дати інтерв’ю для  “Nove Radio” в цьому місті.  Ми вже були в тісному контакті кілька років, і після кількох моїх візитів на    заходи, пов’язаними з “Beatles”, вони знали, що я добре володію польською мовою та добре розуміюсь на світовій політиці. Інтерв’ю ми провели по Скайпу 3 березня. Звичайно, ми не говорили про “Beatles”, мене тільки коротко представили як економіста-міжнародника, підприємця та амбассадора “The Beatles Story” з давніми зв’язками в Польщі. Але багато польських шанувальників “Beatles” подивились чи послухали це інтерв’ю, і практично одразу стали пропонувати будь-яку можливу підтримку. На той час я вже мав прохання одного знайомого, командира підрозділа з лінії фронту, щодо пошуку повноприводних машин в Європі для негайних потреб збойних сил та доставки гуманітарної допомоги в місця, де вже були розбиті дороги та мости, а танення   снігу та вогка земля додавали великих складнощів. А також про будь-яку підтримку для придбання запчастин, пального, ремонту тощо.  Я попросив своїх польських друзів про таку підтримку. Вони попросили відео із відповідним зверненням на  польській мові. І все спрацювало! Через кілька днів я зробив таке ж саме відео-звернення на английській мові, і невдовзі підтримка набула світового масштабу. Я дуже вдячний мешканцям Всесвіту “The Beatles” за це. Пізніше кожний, хто надав підтримку, отримав лист подяки від підрозділу Збройних сил України.        

Інтерв’ю можна побачити тут, хоч воно на польскій мові:  https://www.facebook.com/noweradio2020/videos/1251312172066089/

Я знову прослухав його при підготовці цього блогу та знайшов, що мої головні передбачення відповідають сьогоденню. 

Як я написав вище, інтерв’ю було в ефірі 3 березня. Після нього події набули дуже інтенсивного розвитку — телефонні розмови, повідомлення, уточнення реквізитів для банківських трансакцій, підтвердження переказів, тощо. Але все відбувалось під впливом магічного енергетичного поля Всесвіту “The Beatles”.   

І дуже скоро з цього Всесвіту надійшло наступне повідомлення. Цього разу, так би мовити, вже з Ліверпульскої галактики. 5 березня газета “Liverpool Echo” надрукувала невеличку статтю Спенсера Лея, відмого музичного журналіста та письменника. Він брав у мене інтерв’ю для радіо “Бі-Бі-Сі Мерсісайд” під час Beatleweek-2011, в зв’язку з виставкою “The Beatles – Back from USSR” (“Бітлз”- Назад з СРСР) в Ліверпульскій академії мистецтв разом з “The Beatles Story”. Він виклав статтю на сторінці в Facebook, тож я помітив її майже миттєво.   

https://www.facebook.com/spencer.leigh.39/posts/pfbid0sHjTrb5JKP8hZB3qTYDkjUdKmPLnpdBLwyvaMyKQEm7V8mhv2rPuYaHGSBuUU4wal

Це було неймовірно! І з надзвичайним позитивом, особливо через неочікуваність — проживаючи в Україні, Ви навряд чи чекаєте статтю про себе в прессі Ліверпуля. Спенсер сподівався, що я в безпеці, тож я відповів, що так, та й додав, що працюю для перемоги. Від водоспаду відгуків я, здається, відчув сльози...     

Але подальші події були ще більш неймовірними. Через пару днів Спенсер написав, що йому дзвонив Дейв Джонс, співвласник клубу “The Cavern” (Печера), який прочитав статтю та мав пропозицію-запрошення для мене. Тож 12 березня ще одна стаття з’явилась в “Liverpool Echo”.  

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10159955106497855&set=a.10153395004947855

Стосовно запрошення зі мною ще і когось з друзів я запропонував наступне — я спробую знайти та привезти в Ліверпуль “українську дівчину”, згідно з підказкою самих “The Beatles” в пісні “Back in USSR”. Але з деякими суттєвими доповненнями — крім того, що вона, звісно, має бути шанувальницей гурту “Beatles”, ця дівчина мусить мати реальний бойовий лосвід, добре володіти англійською мовою та ще й добре співати. Завдання з дуже непростих, але я впевненний в успіху. 5000 українських жінок воюють на передньому краї, ще 50000 — в тиловому забезпеченні Збройних Сил України. До того ж українці добре відомі своїми співочими традиціями. Я зв’язався з багатьма відомими мені музикантами, журналістами, телевізійниками, але загальна думка була, що цей проект треба здійснити вже після перемоги. Але попередній пошук дав досить позитивні результати. Не знаю, хто буде тією дівчиною, але я уявляю її при виконанні згаданої на початку “Вільності” Пола     Маккартні...  

Ще одне потужне послання всі українці та особливо ветерани року з мого покоління отримали на початку квітня, коли легендарний гурт “Pink Floyd” разом з Андрієм Хливнюком записав пісню з більш як сторічною історією - “Ой, у лузі червона калина”, яка стала одним з музичних символів українського супротиву в цій війні - https://www.youtube.com/watch?в цій війніv=saEpkcVi1d4

Час йшов, і наближався 80-річний ювілей Пола Маккартні. Але вже було зрозуміло, що наші плани нездійснені. Хоча й були вони дуже масштабними. Пандемія не дозволила відсвяткувати такі ж юбілеї Джона та Рінго в 2020 році, тож ми мали наміри об’єднати їх всі разом. Щось за зразком “Олімпіади-2020”, що відбулась в 2021 році. Ми й почали готуватись ще заздалегідь, в 2021 році. Але все відмінилось...   

Все ж я вирішив скористатись раніше узгодженим запрошенням з музею “The Beatles” в м.Егер, Угорщина, для участі в святкових заходах 18 червня, з лекцією “Звідки приходять яскраві особистості, або де Джон і Пол знайшли ключи до свого майбутнього?”. Я вже виступав з цією презентацією три роки тому, під час “Budapest Beatles Weekend” в жовтні 2019 року, з нагоди дня народження Джона.

Мені пощастило придбати квітки на поїзд, адже це в той час здавалось майже неможливим. Пару днів знадобилось для пристосування до мирного життя, коли ніхто не реагує на звуки сирени (це ж машина “швидкої”, а не повітряна тривога) або на звук літака високо в небі (це ж, звичайно, не бомбардувальник, не винищувач і не ракета). Але занурення в музику “The Beatles” мало магічний емоційно-реабілітаційеий ефект. Після повернення додому сирени повітряних тривог та гуркіт літаків здавались начебто тихішими... 

В наступні місяці надійшло чимало повідомлень з Всесвіту “The Beatles”.

В кінці липня я прийняв участь в 7-му  Beatles-фестивалі в Любліні, Польща, з онлайн-лекцією про вплив  “The Beatles” на сучасну цивілізацію. Цей вплив вихадь далеко за рамки традиційно музичного підходу, в ньому є величезний освітній потенціал, який, на мій погляд, є недооціненим та й взагалі не завжди усвідомлюваним. Але це окрема історія... 

Image from Globetrotter19, Wiki Commons


Одне з останніх повідомлень надійшло 13 листопада, коли гітара Пола Маккартні, моделі “Les Paul Gibson” в жовто-блакитному виконанні, була продана з аукціону для підтримки України вирученими коштами. Ще кілька легендарних музикантів, зокрема Браян Мей та Слеш, приєднались до цієї акції.  

https://guitar.com/news/events-news/gibson-auction-custom-guitar-paul-mccartney-slash-used-ukraine-war-relief/

Сподіваюсь, що вже невдовзі я зможу поділитись наступним повідомленням з Всесвіту “The Beatles”: 

“I read the news today, oh boy,

The russian army has just lost the war...”

(Я прочитав сьогодні новини, хлопче,

россійська армія щойно програла війну...) (перефраз пісні “A day in the life”)

Як співали “Beatles” - “Life goes on...” (Життя продовжується, брате...)

 

 

Sergey Radchenko

The Beatles Story's Ukrainian Ambassador Sergey is a lecturer, author, researcher and passionate promoter of The Beatles’ legacy.

No comments exist

Subscribe for General Information

Subscribe for Educations

Subscribe for Travel Trade

Subscribe for Press

Back in the USSR: The Beatles and Football
14th June, 2018

Back in the USSR: The Beatles and Football

The greatest band in the world came from Liverpool, a city with both a strong musical and sporting history, it is not only the birthplace of the Fab Four but also home to two world-class football clubs. So, the question has often been raised by fans
International Artists Day  - Art, The Beatles and an interview with Paul Curtis
23rd October, 2020

International Artists Day - Art, The Beatles and an interview with Paul Curtis

The Beatles are synonymous with both music and art, from their groundbreaking albums and animated cartoons, to their iconic fashion and experimental techniques, the band have always been pioneers for creativity and bending the rules around artistry.B
#PaperbackWriter - Learn to play with Leo!
24th September, 2020

#PaperbackWriter - Learn to play with Leo!

This instalment of #PaperbackWriter is from Leo, the founder of https://sixstringtips.com/ a music website providing useful information to help people learn and play musical instruments (guitar, violin, ukulele). Here he shares his top tip on learnin
SIGN UP

Sign up to our e-newsletter for the latest news, offers and updates.

Great Date Guide North West       Great Date Guide North West                     

 

The Beatles Story - Britannia Vaults - Albert Dock - Liverpool - L3 4AD

 

This Website Was Designed By ALT Agency Birmingham